Må Danish Crown kalde deres griseprodukter for “klimakontrolleret”? Eller bruge slogans “Vores grise er mere klimavenlige end du tror”? Det skal dommerne i vestre landsret, nu tage stilling til i Danmarks første greenwashing retssag.
Af Søren Sirich Jeppesen
Vinden suser forbi ørene om en, der er ikke mange der står klar foran der monstrøse timeglas figur, foran vestre landsret. Eller vi står to personer foran bygningen. Tanken om at bygningen slet ikke åbner kl. 8 strejfer mig.
Stilheden og tvivlen bliver afbrudt af DR bilen som kommer trillende ind på parkeringspladsen. Det er kameraholdet som ankommer. Næst efter kommer endnu en DR-bil susende. Nu med journalister.
Det er nemlig ikke nogen almindelig sag, der kører i vestre landsret i dag. Danish Crown er blevet sagsøgt af klimabevægelsen og Dansk vegetarisk forening. Sagen drejer sig om en kampagne, ført af Danish Crown i 2020, hvor der på deres emballage blev på sat en label, hvor i der stod “klimakontrolleret gris”, samt “Vores gris er mere klimavenligt end du tror”
Fordi, hvor langt må mand gå med markedsføring når det omhandler klimaet?
Klimabevægelsen og DVF mener at det er vildledende markedsføring. De mener ikke at man kalder grisekød for klimavenligt, samt er der tvivl om hvorvidt der bliver ført kontrol med landmændene.
Det er første rets dag af i alt 6 dage. På tilskuerrækkerne, i den store retssal B, er der kamp om forreste række som er forbeholdt pressen. Lige bagved er der fyldt op forskellige repræsentanter fra interesseorganisationer.
Danish Crowns advokater bliver flankeret af Landbrug og fødevarer og Dansk Industris advokater som støtte. Der bliver ikke set let til sagen fra sagsøgtes side. Claus Barrett Christiansen fra Bech Bruun sidder som advokat for Danish Crown, i tæt samarbejde med den tidligere generaladvokat i EU, Henrik Saugmandsgaard Øe. Med Advokatkapperne om skuldrene, og tunge sagsmapper under armene, fylder deres udstråling rummet med en tung seriøsitet.
De tunge bilag fylder meget på bordene i retssalen. Dagen i dag går med at gennemgå de næsten 2600 bilag som er tilknyttet sagen. Det første punkt vi skal igennem er en godkendelse af nogle bilag som Danish Crown har frembragt dagen forinden. Dommerne er nødt til at gå i enrum, for at diskutere om de skal godkendes. Der breder sig en stemning blandt tilskuerne. Det bliver en lang og tung retssag.
Voteringen fra dommerne ender i, at der bliver taget stilling til sidst på retsmødet. Retssagen første dag er en præsentationen af sagen. Klimabevægelsens advokat Marc Malmbak Stounberg starter den store oplæsning af de 2600 bilag. Der gennemgås alle Danish Crowns forskellige reklamer og emballager, samt gennemgås deres system til at klimakontrollere landmændene.
Dette kommer til at være en af de helt store omdrejningspunkter. Fordi, Danish Crown har kørt et tillidsprogram, hvor landmanden selv skulle sætte sin egen klimaambition. Det kommer sågar frem at det ikke er alle landmænd tilbage i 2020 som er omfattet en klimaambition.
Der er en spændt stemning i lokalet da dagen er omme. Ingen tør spå om hvilket udfald retssagen får, og hvilke konsekvenser udfaldet får fremadrettet. Det hele afhænger af de mange vidner der er indkaldt de næste par dage, og hvad de kan fortælle.